Wil jij een website die werkt? Deze 6 stappen leggen de basis.

Voordat je daadwerkelijk je website gaat (of laat) bouwen, doe je er goed aan om eerst een aantal vragen te beantwoorden. Deze antwoorden zijn noodzakelijk om een goed werkende website te maken. Je krijgt bijvoorbeeld duidelijk hoe je jezelf wil presenteren aan je doelgroep, welke look&feel je site moet krijgen… Met deze voorbereiding kan je gerichter goede content (inhoud) voor je website verzamelen.

Weet jij precies waarom je een website nodig hebt? Wat het doel van je website is? Wie je doelgroep is? Hoe je die doelgroep gaat bereiken met jouw website?  Wanneer je het stappenplan hieronder volgt heb je een solide basis om een website het maken die voor jou gaat werken.

1. Wat is het doel van je website?

Een website moet één hoofddoel hebben. Dit kan toch wel eens hoofdbrekers geven, omdat het simpele antwoord: “Ik wil geld verdienen” hiervoor uiteraard niet echt geschikt is. Wanneer iemand die boodschap op je site ziet, klikt hij direct weg. Het moet jouw potentiële klant direct duidelijk zijn of jij degene bent die hij zoekt en dat jij de beste keus bent. Pas als het voor jou duidelijk is, kan je het overbrengen aan je klant.
Eén hoofddoel, maar je kan echter wel verschillende subdoelen bedenken voor je website. Deze komen meer verspreid over je website/ pagina’s terug.

Doelen kunnen zijn:

  • Klanten werven
  • Verkopen
  • Informeren
  • Service geven
  • Naamsbekendheid vergroten

Bijvoorbeeld: je bent een coach en in je praktijk maak je gebruik van verschillende therapieën. Het hoofddoel van je website kan zijn: meer klanten aantrekken. Dit kan je bereiken door een grotere bekendheid te krijgen en meer zichtbaar te zijn, beter gevonden te worden in zoekmachines. Subdoelen zouden kunnen zijn: uitleggen wat de door jou gebruikte therapieën inhouden en hoe ze werken. Of misschien heb jij prachtige meditaties ingesproken die men online kan beluisteren. Dit zou ook een subdoel kunnen zijn, om hiermee mensen naar je website te trekken.

Maak de doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden (SMART). Je kan als doel hebben om over een half jaar net zo bekend te worden als Coca-Cola, maar dat is waarschijnlijk een onrealistisch doel, bovendien nogal vaag.


Realistische doelen zijn bijvoorbeeld:

  • Op 1 mei wil ik minimaal 10 nieuwe klanten hebben
  • Over een jaar wil ik 1000 unieke bezoekers op de website ontvangen
  • Op 31 december wil ik minstens in de top 5 staan van Googel NL op het zoekwoord ‘paardenstal kopen’

Wanneer je begint met een website, is het daarnaast ook goed je doelen in verschillende tijdszones te verdelen, zodat je niet alles tegelijk hoeft te doen. Het geeft vertrouwen wanneer een tussentijds doel bereikt wordt.

2. Wie is je doelgroep?

Hierover heb ik al eerder geschreven. Maak persona’s. Voor iedere doelgroep één, en beschrijf ze zo gedetailleerd mogelijk. Vervolgens is het belangrijk om specifieker te maken hoe de persona’s jouw website zullen gebruiken. Zijn ze bekend met je product, en hoe is hun besluitvorming? Wat zijn de pijnpunten en frustraties. Als je dit duidelijk hebt kan je website beter aansluiten bij hun behoeftes, omdat je nu ook door de ogen van je eigen klant naar de website kan kijken.

3. De juiste indeling voor je website

Een voorbeeld van een goede indeling zou zijn:

  • HOME
  • DIENSTEN
  • BLOG
  • OVER
  • CONTACT

De HOME pagina geeft weer waarom jij de juiste persoon bent die de klant zoekt voor zijn vraag. Waarom juist jij die kan beantwoorden. En hoe je dat gaat doen, of met welke middelen.

Jezelf voorstellen doe je onder het menu-tabje OVER. Hier vertel je wie je bent, indien van toepassing: je opleidingen, je manier van werken. Afhankelijk van je doelgroep en wat je aanbiedt mag het best een persoonlijk verhaal zijn.

De CONTACT pagina mag kort en krachtig zijn, waarin alle nodige informatie staat die de bezoeker aan je website het zo gemakkelijk mogelijk maakt om jou te bereiken.

In het voorbeeld hierboven van de coach, zouden de verschillende therapieën die je geeft en uitleg hierover onder het menu tabje DIENSTEN kunnen vallen.

Een BLOG is soms een goed idee, zeker voor ZZP’ers, omdat je hierin je kennis kan delen, antwoord kan geven op meest gestelde vragen, informatie over jezelf kan delen etc. Je laat mensen meer van jezelf zien en van je kennis. Met een post op je Social mediakanalen die naar deze blogs verwijzen kan je weer potentiële klanten naar je website trekken. Maar een blog onderhouden kost tijd en aandacht.

Zo kan je, natuurlijk geheel afhankelijk van wat je doelen zijn, je website indelen. Belangrijk is dat de website een duidelijke en overzichtelijke structuur heeft. Maak de menustructuur niet dieper dan 3 lagen om overzicht te behouden. De pagina’s die je hierboven ingevuld hebt worden later de basis voor je menu. Heb je een blog? Bedenk dan ook een goede structuur voor de categorieën en evt. tags. Zodat je ook hier een duidelijke structuur hebt. Dat geeft je lezer houvast en hierdoor kan hij onderwerpen makkelijker terugvinden.

4. Functionaliteiten

Wanneer je het doel (en subdoelen) van je website weet, je doelgroep bepaald is, bovendien de pagina-indeling gemaakt is, wordt het tijd om te kijken welke functionaliteiten je in je website wil opnemen. De functionaliteiten van je website bepalen of de door jouw gestelde doelen behaald worden. Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar dat valt mee.

Functionaliteiten zijn bijvoorbeeld:

  • Blog
  • Portfolio
  • Call to action knop
  • Video’s of geluidsopnames
  • Formulieren
  • Agenda
  • Afspraak formulieren
  • Google maps kaart
  • Nieuwsbrief, inschrijvingsformulier
  • Social media feed of follow knoppen
  • Zoekfunctie

Om voor je doel de juiste functie in te zetten kan je een keuze maken uit bovenstaande lijst. Uiteraard zijn er zijn nog veel meer functies. Voor iedere pagina van je website ga je bepalen welke content je waar wilt hebben. Het moet voor zowel je bezoeker, als voor jezelf makkelijk zijn ze te gebruiken of te onderhouden. Hoe beter je omschrijft wat je ervan verwacht, hoe beter je website wordt opgezet. Achteraf veranderen is vaak tijdrovend (en dus kostbaar).

5. Vormgeving

Nu komt het daadwerkelijke bouwen van de website in zicht. Kleurgebruik, lettertypes, icoontjes indeling pagina’s etc., worden nu bepaald. Bekijk hiervoor weer vooral veel andere websites. En bepaal wat jij mooi vindt, en vooral waarom je het mooi vindt. Zo kan je voor jezelf een eigen website huisstijl samenstellen, mocht je die nog niet hebben. Kijk hoe indelingen van pagina’s zijn gemaakt, positionering van beelden en teksten. Zijn er bepaalde knoppen die je mooi vindt. Bekijk welke HOME pagina’s je mooi vindt, een grote header of juist niet. Welke menu-opmaak etc. Vergeet ook niet naar het onderste gedeelte van de websitepagina’s te kijken, de zogenaamde footers. Wat wil jij daar graag hebben staan? Misschien een kaartje naar je bedrijf? Of een verwijzing naar je laatste 3 blogs?

Er zijn veel onderdelen op een website die gemaakt moeten worden. Hoe duidelijker jij weet wat je wil, hoe gestroomlijnder het bouwen zal gaan.

6. Kwaliteit van de inhoud

Nu ga je de website vullen. De kwaliteit van de inhoud van je website – de content – is medebepalend of je website een succes wordt of niet. Google is daarin heel resoluut. Indien inhoud niet aan bepaalde eisen voldoet, wordt je website daarvoor gestraft en komt minder hoog in de ranking. Dit betekent dat je website verder naar beneden zakt in de lijst als je Googelt. Daarom verdient ieder onderdeel van je website de juiste aandacht. Ieder soort content heeft zijn eigen eisen.

Zeker voor de teksten die je op je website zet, is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk aan deze eisen voldoen. Nu komt SEO ook om de hoek kijken. Ja helaas, als je je eigen teksten gaat schrijven, zul je je hierin moeten gaan verdiepen. Hierover zijn heel veel blogs geschreven. Ik raad je aan om hier eens naar te Googlen. De meest bekende SEO plug-in voor WordPress is Yoast. Deze site vertelt je heel erg veel over SEO en ook met videootjes wordt uitgelegd waar je op moet letten. Dit kan een goed startpunt zijn.

De beelden die je gebruikt zullen ook aan bepaalde eisen moeten voldoen. En in ieder geval zo klein mogelijk gemaakt moeten worden voordat je ze in je website gaat gebruiken. Gebruik niet zomaar beelden van het internet. Er zijn een aantal goede websites waar je gratis beelden kan downloaden. Soms vragen ze de maker ervan te vermelden. Maar dit hoeft absoluut geen probleem te zijn. Het geeft juist aan, vind ik, dan je het eigendomsrecht respecteert.
Ik ben altijd een fan van Unsplash, maar er zijn er nog veel meer, zoals: Pixabay, Free Images, Pikwizard.

Stappenplan:

Om jezelf goed voor te bereiden op het (laten) maken van je nieuwe website kan je het beste het volgende stappenplan volgen. De ene stap brengt je vanzelf naar de volgende.

  1. Bepaal het doel en de subdoelen van je website.
  2. Omschrijf je doelgroep
  3. Maak de indeling van je website
  4. Bepaal welke functionaliteit past bij ieder doel
  5. Geef je pagina’s de juiste vorm en indeling
  6. Verzamel hoge kwaliteit inhoud
Natuurlijk zal ik je met de bovenstaande stappen goed begeleiden. Misschien wil je bepaalde stukken uit handen geven? Dat is altijd een optie.
Ik help je om een professionele en goedwerkende website te bouwen.

Fotos: Igor Miske on Unsplash. – Green Chameleon on UnsplashAlvaro Reyes on Unsplash

heb je nog vragen?

Neem contact op