Onlangs moest ik een serie beelden maken voor een – in verhouding – klein LED scherm. Je kent de grote varianten wel die langs de snelweg staan, en onze aandacht vragen. Er zijn ook veel kleinere varianten die voor reclamedoeleinden of introducties gebruikt worden. Je ziet ze steeds meer bij de ingang van een stad. Als ze goed geplaatst zijn, bij een kruispunt met stoplichten, kan je ze ook nog echt lezen😄.
Wanneer je zelf een LED scherm hebt, wil je natuurlijk het liefst zélf je beelden hiervoor maken. Dit is niet ingewikkeld, als je weet waar je rekening mee moet houden. Om scherpe beelden/teksten te maken, dien je een aantal regels in acht te houden. Vooral wanneer het scherm niet zo groot is, dus niet zoveel LED-jes heeft. Het wordt dan al snel ‘blurry’ of minder goed onleesbaar. Ik heb me er meer in verdiept en nu weet ik hoe het werkt – en ook hoe het niet werkt!
Heb jij zo’n scherm bijv. voor je bedrijfspand en wil je graag zelf beelden hiervoor maken, let dan op de volgende zaken:
- Ken je LED-scherm. Weet hoeveel pixels breed en hoog het scherm is. Maak je bestand ook precies in die verhouding en grootte. Niet eerst in het groot, en later verkleinen dus.
- Maak de letters en de lijnen niet te klein en te dun. Anders krijg je dat letters ‘samensmelten’ en is tekst niet meer goed leesbaar. Lijnen – zeker diagonaal – komen beter uit wanneer ze dikker zijn. Het is even uitproberen wat goed werkt. Welk font nog leesbaar is en welke grootte niet dichtloopt.
- Probeer goed uit of bijv. wit een goede achtergrond kleur is. Meestal zijn wat donkerder achtergrondkleuren mooier (de ruimte tussen de LED-jes is vaak zwart – dus een witte achtergrond wordt snel grauw).
- Sla je bestand op als een png-tje (dus niet als jpg!)
Indien je bovenstaande regeltjes in acht houdt, dan moet het zeker lukken!
Succes! Dat gast vast lukken. Maar als je hulp nodig hebt, neem gerust even contact op.
Foto: LED Scherm van Bever Innovations te Zierikzee geplaatst bij Jora in Oud-Gastel.