Flexibele workshop planning: Maak je eigen geïllustreerde kaartjes

Heb jij ook werkzaamheden waarbij je een korte ‘handleiding’ of een stappenplan voor jezelf maakt? Bijvoorbeeld voor presentaties of workshops? Soms zijn de stappen precies hetzelfde, en soms verschillen ze een beetje in volgorde; er vallen stappen af of er komen nieuwe stappen bij. Maar je wilt wel graag een houvast, zodat je de draad van je verhaal niet verliest. Als je daarnaast ook graag bezig bent met verf en/of tekenmaterialen, heb ik een geweldige leuke manier ontdekt om een planning te maken die flexibel is en bovendien makkelijk aan te passen. Ik deel hem graag met je. Bovendien ziet hij er prachtig uit, waardoor je hem aan de wereld kunt tonen.

Tijdens een van de workshops van Wendy Solganik (ja, die naam heb ik al eerder genoemd omdat zij een grote inspiratiebron voor mij is!), liet zij een ring zien met allerlei kaartjes eraan, waarop de verschillende onderwerpen stonden geschreven of geschilderd. Dit vond ik een geweldig idee! Het inspireerde me om hetzelfde te doen voor mijn eigen workshops. En wat blijkt? Het is ontzettend handig! Je kunt kaartjes toevoegen, eruit halen, en herschikken, zodat je de ring keer op keer kunt gebruiken. Het biedt flexibiliteit en helpt je om altijd de grote lijnen van je workshop helder te houden. Het maken van de kaartjes is een feestje op zich!

Je begint met het maken van een lijstje met onderwerpen waarvoor je een kaartje wilt maken. Dit zijn de onderwerpen die je houvast geven om je presentatie of workshop te begeleiden. Bij ieder onderwerp schrijf je wat je wilt vertellen in één of twee zinnen. De belangrijkste dingen dus. Of je schrijft een beeld op dat je erbij hebt. Zolang het maar iets is wat voor jou duidelijk is.

Als je zo je rijtje met onderwerpen hebt – op volgorde – dan weet je hoeveel kaartjes je moet maken. De kaartjes die ik heb gemaakt zijn ongeveer 7,5 x 11 cm. Ik haal er acht uit één A4’tje. Eerst halveer ik het A4’tje in de lengte en daarna deel ik iedere reep in vier gelijke stukken.

Daarna maak ik er met een gaatjestang aan de bovenzijde gaatjes in, zodat ze aan een ring kunnen hangen.

Vervolgens ga ik heerlijk bezig met inkt, fineliners of potloden om de onderwerpen op ieder kaartje over te brengen. Al doende ben ik dan ook flink bezig met wat ieder onderwerp inhoudt, wat ik precies wil vertellen, en hoe ik dat op het kaartje kan overbrengen. Hierdoor oefen je eigenlijk al met je presentatie of workshop.

Zo creëer je een leuke handleiding en ben je tegelijkertijd bezig met het je eigen maken van wat je wilt zeggen en hoe je het wilt zeggen.

Je kunt natuurlijk alle materialen gebruiken die je zelf wilt. Visueel ingestelde mensen hebben misschien liever alleen beeld. Ik werk met beide. Ook maak ik een kaartje met de tijdsindeling, zodat ik kan zien of ik ‘on-track’ ben. Hoewel ik ook heel graag hiervan afwijk en vooral met de stroom meega met wat er zich voordoet op dat moment. Maar dat kan natuurlijk ook met een creatieve workshop, omdat juist die stroom van energie die ontstaat met een groepje mensen ons meeneemt in wat wij willen laten ontstaan.

Veel plezier!

Heb je  vragen? Stuur me een mailtje!