~ Laat je hart spreken ~

Soms is mijn hart gesloten, zet ik het op slot en wil ik helemaal niets voelen. Soms stroomt het over van plezier en warmte. Dat ons hart meer is dan een pomp alleen, hebben we allemaal wel ervaren. Wanneer er iets gebeurt waardoor je overspoeld wordt door een heftige emotie, zoals liefde, verdriet of ontroering, leg je bijna automatisch je hand op je hart. Dit gebeurt niet zomaar.

Het hart is ons informatiecentrum

Neal Donald Walsch zegt: “Als we het hart openbreken, stuiten we op het diepste levensgeheim van de mens, namelijk het geheim van onze ware identiteit.” Het Institute of HeartMath is een organisatie die toonaangevend onderzoek doet naar de interactie en samenhang tussen onze hersenen en ons hart. Wanneer er iets buiten ons gebeurt, toont het hart vaak eerder een meetbare reactie dan onze hersenen. Het is niet zo dat alleen het brein signalen uitzendt en het hart gehoorzaamt. Het is een veel complexer geheel. Ons hart communiceert via het zenuwstelsel, hormonen, pulsgolven en het elektromagnetisch veld met ons brein en ons lichaam. Het is dus zeker belangrijk dat we ons hart begrijpen.

Hoe doe je dat, je hart begrijpen? Een eerste stap is stil te zijn en aandacht te geven aan wat er in je hart speelt. Zo word je je meer bewust van de gevoelens en emoties die daar leven. Door ze ‘vast’ te leggen, geef je ze meer zichtbaarheid en worden ze tastbaarder. ‘Vastleggen’ kan op vele manieren gebeuren: schrijven, dansen, tekenen, schilderen, zingen, enzovoort. Je kan daarmee laten zien wat er op dat moment speelt. Niet meer en niet minder. Niets ligt vast, alles is in het moment. Ben je het eens met wat je jezelf laat zien, vind je het fijn, of misschien juist niet? Door het op een creatieve manier te uiten, heb je de mogelijkheid om je gedachten meer naar de achtergrond te brengen. Dus niet ‘bedenken wat je ervan vindt’, maar voelen. Door op deze manier te werken, kan je vaak al heel veel inzicht krijgen, waardoor je jezelf de kans geeft dingen te veranderen en de richting op te gaan die je echt wilt.

Je tekst is mooi, maar ik zal enkele kleine aanpassingen doen voor een betere leesbaarheid en vloeiendheid:


Laten we dus meer naar ons hart luisteren. Gedachten zijn goed voor de logica en het bijhouden van agenda’s, maar zeker in deze tijd, waarin er zoveel om ons heen gebeurt en we gevraagd worden meer en meer in onze eigen kracht te gaan staan, is het belangrijk om dit te doen. Het hart aandacht geven en echt horen wat het ons te zeggen heeft, zorgt ervoor dat jouw hart op een voor jou juiste manier communiceert met je lichaam en je hersenen. Met goede en positieve gedachten ziet je buitenwereld er ook heel anders uit en leef je een fijner leven.

Een creatieve workshop kan ondersteunen

Je hart vormgeven zoals je het voelt op dat moment: tekenen, schilderen, inkleuren, versieren. Dat kan zoveel inzicht en versterking geven. Misschien voelt je hart minder positief en zwaarder op het moment. Dan kun je je hart versieren met rozen en lieflijke dingen. Je kunt het ondersteunen en helpen. Als je hart al overvloeit met plezier en liefde, vier dat feestje met prachtige doodles.

Probeer het gewoon eens uit. Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen. Het gaat ook om het plezier van het doen en het samenzijn. Je hoeft geen artiest te zijn; dit is een oordeel dat komt vanuit je hersenen. Het gaat erom je gevoel op papier te zetten, de kleuren en vormen te gebruiken die jij op dat moment voelt. Of ze nu wel of niet in harmonie zijn, het is altijd goed zoals het is.

Zie hier de workshops die gepland staan

Heb je  vragen? Stuur me een mailtje!