Vind de juiste kleuren voor je huisstijl of website

Soms kan het een hele klus zijn om de juiste kleuren te vinden voor iets dat je gaat maken; bijvoorbeeld je huisstijl, logo, visitekaartje of website. Er is zoveel te kiezen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dus belangrijk om te filteren. Een goed uitgangspunt is om voor een website uit te gaan van maximaal 5 basiskleuren. Maar dan nog, hoe vind je de voor jou juiste kleuren voor bijvoorbeeld je huisstijl?

Methode

Een methode die voor mij vaak goed werkt is een beeld te zoeken, dat precies past bij hetgeen ik wil maken. Zoek dus een foto op die je het juiste gevoel geeft over datgene je wilt maken. De foto hoeft niets met het onderwerp te maken te hebben, het gaat om de sfeer en de kleuren. Heb je die foto gevonden, dan zitten daar zeker de juiste kleuren in voor de huisstijl of website die jij wilt gaan gebruiken. Maar hoe ‘haal’ je die exacte juiste kleuren eruit? Dit kan heel goed met behulp van de een website van Adobe: https://color.adobe.com/nl/create.

Stappen

Je kan hier zelf een kleurenpalet samenstellen, maar ook een foto uploaden en daar kleuren uit halen voor een palet. Je doet dit m.b.v. cirkels die je op de door jou gekozen gebiedjes plaatst en zo een kleuren vlakje generen. Je kan zo 5 verschillende kleuren uitkiezen. Doordat ze op een rij staan, kan je goed zien of ze je bevallen.

Stap 1. Upload de foto die je mooi vindt
Stap 2. Zoek met de cirkels de mooiste kleuren uit van de foto
Stap 3. Klik links bovenin op Kleurenwiel, dan zie je de blokken met de kleuren. Deze kan je nog helemaal aanpassen.

adobe kleuren samenstelling

Stap 4. Noteer de waardes van de kleuren, zodat je ze kunt gaan gebruiken.

Bedenk je bij het uitzoeken van kleuren voor drukwerk en/of website, dat er mensen zijn die kleurenblind zijn. Online kan je hier allerhande tips voor vinden. Goede regel is om de kleuren contrastrijk te maken.

Als ik een keertje inspiratie zoek voor het vinden van kleuren voor bijvoorbeeld een nieuwe website of huisstijl, dan is dit altijd een goede methode voor mij. Wie weet heb jij hier ook iets aan. De site werkt ook zonder Adobe account. Maar als je een (gratis) account aanmaakt, kan je de kleuren ook bewaren.

heb je nog vragen?

Neem contact op