Jouw visitekaartje; zo doe je dat!

Je wil graag je eigen visitekaartje hebben, maar hoe doe je dat? Hoe ontwerp je je eigen visitekaartje? Hoe laat je je visitekaartje door een ontwerper maken? Is het laten drukken van een visitekaartje echt nodig? In dit blog vind je uitleg en enkele tips.

Laat ik direct met de deur in huis vallen: ja, het laten drukken van jouw professionele visitekaartje is echt nodig. Jouw visitekaartje is namelijk ook een tastbaar naam- en contactkaartje van je bedrijf. Letterlijk. Dus het is belangrijk dat dit kaartje er professioneel uit ziet, maar ook dat het goed bij jou en je bedrijf of doel past.

Of je een grafisch vormgever in de arm neemt, hangt af van een aantal zaken. Heb jij al een beeld wat je wilt, is er al een huisstijl, wat is je budget? Je kunt waarschijnlijk al veel zelf, zodat de vormgever minder uren hoeft te besteden aan het maken van verschillende designs. Maar misschien vind je jezelf niet creatief genoeg en wil je graag een aantal voorbeelden van kaartjes ontvangen, zodat je een goed besluit kan nemen. Indien je nog geen huisstijl hebt, kan je (evt. samen met een grafisch vormgever) aan de hand van je visitekaartje beslissen wat je huisstijl-elementen worden. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Een aantal dingen die je moet gaan beslissen:

  • Het formaat van je kaartje
  • Huisstijl elementen
  • Tekst / beeld / vormgeving
  • Een eenvoudige of luxueuze druk/afwerking
  • Waar en hoe drukken

Waar ik vanuit ga is, dat je niet een kant & klaar kaartje neemt, waarbij je eigenlijk alleen maar de tekst hoeft in te voegen. Dit soort kaartjes bevatten namelijk nooit precies jouw identiteit. En jouw bedrijf verdient een eigen gezicht, vind je ook niet?

Formaat van een kaartje.

Je kan kiezen voor een ‘standaard’ formaat kaartje: 55 x 85 mm, of een afwijkend formaat/vorm.
Voor beide keuzes is iets te zeggen.

  • Het standaardformaat kaartje past netjes in een houder, bij alle andere kaartjes.
  • Het is standaard, dus een lagere prijs voor het laten drukken dan kaartjes met bijzondere vorm
  • Meeste mensen ‘ herkennen’ dit formaat als een visitekaartje
  • Het afwijkende formaat kaartje past meestal niet in een houdertje bij alle andere kaartjes, waardoor hij vaker op een tafel/bureau blijft liggen en op die manier ook kan opvallen (maar ook in de weg liggen…)
  • Je kan een heel eigen formaat kaartje maken. Maar pas wel op, het laten stansen van een kaartje kan flink in de papieren lopen. Informeer altijd eerst bij de drukker wat mogelijk is en wat de kosten zijn.

Het is een heel persoonlijke smaak, dus maak je eigen keuze. En natuurlijk speelt je budget hierbij een rol. Wil je toch kijken of een afwijkend formaat mogelijk is, vraag dan eens bij de drukker welke stansen hij zo heeft liggen. Dat kan je veel geld schelen. En misschien past de maat die hij heeft liggen precies bij wat jij in gedachten had. Of kan je jouw idee iets aanpassen aan de stans die hij heeft.

Soort drukwerk, afwerking en papier.

Deze onderdelen bepalen ook zeker een stuk van de prijs van de kaartjes.

  • Ga je voor een standaard 4-kleurendruk of wil je jouw huisstijl kleur per sé in een steunkleur gedrukt hebben, zodat de kleur altijd precies goed is.
  • Wil je met een blind-preeg (verhoogd gedrukt in het papier) logo en/of naam? Dit ziet er prachtig uit maar hier zit zeker een prijskaartje aan.
  • Een speciaal soort papier? Er zijn best een aantal ‘standaard’ papiersoorten die niet heel erg duur zijn, en toch een andere look en feel geven aan je kaartje.

Tekst, beeld, huisstijl en vormgeving.

Wat er aan tekst op je kaartje moet staan, dat bepaal je natuurlijk ook helemaal zelf. Het is afhankelijk van hoe je je kaartje gaat inzetten. Ikzelf vind het prettig wanneer er de volgende zaken op staan:

  • Bedrijfsnaam
  • Adres
  • Jouw naam
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Website URL

Wanneer je als zzp-er vanuit huis werkt, maar daar niet je klanten ontvangt, zal je misschien geen adres erop willen hebben. Een adres op je kaartje geeft m.i. meer vertrouwen dat je daadwerkelijk ergens gevestigd bent. Iemand die jouw kaartje heeft kan je adres opzoeken, al komt hij niet bij je thuis.

En dan misschien het meest ingewikkelde voor jou: de vormgeving van je kaartje. Of mogelijk vind je dit juist het leukste onderdeel en ga je helemaal los. Hoe dan ook, de vormgeving van je tekst, logo en andere huisstijl onderdelen is van groot belang voor de uitstraling van je bedrijf en hoe de ander je kaartje ontvangt.
Als je echt niets weet en je wilt het toch zelf doen, maak het dan jezelf niet te moeilijk. Als je een logo hebt, zet dit in het midden van één zijde van het kaartje en op de andere zijde je contactgegevens, netjes uitgelijnd met een kleine grafische aanvulling. Dit laatste kan bijvoorbeeld een uitvergroot gedeelte zijn van je logo. Of een grafische vorm in de kleur van je logo die meer over je bedrijf zegt. Belangrijk is wel, dat je het duidelijk en overzichtelijk houdt. Het gaat er ten slotte om, dat mensen snel jouw gegevens kunnen vinden. Ook hier: google gewoon eens – of kijk op Pinterest. Zoek wat jij mooi vindt en wat niet. Dan krijg je al snel een idee wat je zou willen.

Met zo’n eenvoudige en toch duidelijk in huisstijl opgemaakt kaartje haal je jezelf geen ingewikkelde vormgeving op je hals. Soms zie je ook een klein fotootje van de persoon zelf. Ik vind dat heel erg handig, al heb ik het zelf niet. Ik ben niet zo goed in namen, maar een gezicht onthoud ik veel beter.

Drukken

Je kan de vormgeving zelf doen, wanneer je de juiste programma’s hebt en een beetje weet hoe een drukwerkbestand in elkaar zit.

Je kan ook je eigen ontwerp laten digitaliseren door een vormgever. Dat scheelt al flink wat uren werk voor de vormgever en dus ook geld. Of je neemt een vormgever in de arm, die samen met jou kijkt wat bij je past, enkele voorbeelden maakt en zo naar een definitief ontwerp toewerkt.

Uiteindelijk wordt er een drukwerk bestand (hoog resolutie pdf) gemaakt, die naar de drukker verstuurd kan worden. Welke drukker je neemt is ook weer helemaal aan jou. Google gewoon eens en vergelijk wat prijzen en kijk vooral ook naar recensies. Er zijn verschillende grote bedrijven, die voor weinig geld prachtig drukwerk leveren. En hier geldt: digitaal kan ook, maar heb je de kans om het in offset te laten drukken, doe dat dan. Dat is nu nog steeds mooier dan digitale print.

Ik hoop dat ik je wat handvatten heb kunnen geven. Dat je met bovenstaande stap voor stap je kaartje kan vormgeven – of laten vormgeven. Veel plezier ermee!

heb je nog vragen?

Neem contact op