In een oriënterend gesprek merk ik regelmatig dat iemand niet goed weet hoe het idee over de site aan mij te vertellen. De oorzaak is vaak, dat men niet weet waar te beginnen. Het idee is er dát er een website moet komen, zonder precies te weten waarom, wat er in moet komen of hoe de site eruit moet gaan zien.
Herken jij dit? Lees dan vooral verder. Mogelijk kunnen de tips die ik geef jou ook helpen meer beslagen ten ijs te komen wanneer jij jouw website gaat / laat maken. Hieronder aantal stappen waarmee op een leuke manier erachter komt wat jij belangrijk vindt voor je site en waarom.
Maak een Mood Board
Een mood board is een bord (digitaal of fysiek van papier) waarop je allerlei beelden, kleuren, teksten, lettertypes enz. kan zetten die jou aanspreken. Het gaat om de ‘mood’ (het gevoel) van je website. Kleuren en beelden die je mooi vindt. Het hoeven niet precies de beelden te zijn die jij in je site gaat gebruiken, maar meer de sfeer ervan, de manier van fotograferen of het onderwerp. Misschien wil jij juist illustraties en strakke lijnen. Ook lettertypes kan je hiermee uitzoeken. Niet alles is misschien mogelijk in een website, maar het idee telt. Welke koppen wil je. Ga je misschien quotes gebruiken? Hoe gaan die eruit zien. Heb je een logo, wat is het kleurgebruik hiervan. Trek dit dan door in je website, misschien in combinatie met andere kleuren. Dit kan je allemaal uitproberen op je mood board totdat je tevreden bent.

Enkele opties
Een mood board kan je op verschillende manieren maken. Om een mood board digitaal te maken is Pinterest is een leuke app om te gebruiken. Je kan hierbij je borden privé houden, zodat ze niet zichtbaar zijn voor anderen. Online zijn er zeker meerdere gratis platformen die je kan gebruiken. Persoonlijk gebruik ik graag Milanote. Deze app kan je gratis gebruiken tot 100 items per board, wat voor mij genoeg is. Het ziet er prachtig uit, werkt heel intuïtief, maar is helaas alleen voor iOS. GoMoodboard is ook een gewaardeerd platform. Deze ken ik zelf niet maar ziet er goed uit. Misschien kan Canva je ook van dienst zijn, of Adobe Spark.
Deze laatste kan jouw zeker later helpen bij het maken van je social posts. Maar natuurlijk kan je het ook op een groot vel papier doen. En met plakken en knippen je idee vorm geven. Dit zal ik zeker aanraden aan mensen die niet zo digitaal zijn ingesteld. Of zelf tekenen. Superleuk!
Wie zijn jouw klanten?
Om een goede website te maken zal je moeten bepalen wie jouw lezers / klanten zijn. Dit is nodig zodat je ze kan aanspreken in de juiste taal en via de juiste kanalen. Bijvoorbeeld wanneer je een website maakt speciaal voor ouderen, is het raadzaam de taal te gebruiken die hen aanspreekt. Of wanneer je naar het uiterlijk van je site kijkt: geen vage kleuren of te kleine letters gebruiken. Het is belangrijk dat je je zgn. doelgroep bepaalt en leert kijken naar je website door hun ogen. Houdt dat constant in gedachte: Hoe leest en bekijkt mijn lezer mijn website?
Hoe doe je dit? Maak zgn. ‘personas‘. Je kan dit zo uitgebreid maken als je wilt. Een simpele methode is dat je je visualiseert wie je ideale klant is. En deze goed gaat omschrijven. Geef hem/haar een denkbeeldige naam. Daarmee maak je je klant ‘levend’. Leeftijd, vakgebied, behoeftes, gender, wensen en dromen, welke social media gebruiken ze, hoe willen ze worden aangesproken…
Als je dit uitgebreid zou willen doen, kan je ook hier een mood board voor maken. Officieel heet dit: een persona maken. In Milanote ziet het er zo uit:

Bekijk veel websites
Als je het bovenstaande hebt onderzocht en in kaart gebracht (ja, echt uitschrijven helpt je) kan je heel gericht websites gaan bekijken. Door te bekijken wat anderen doen, zal je gaan ontdekken wat jij wel en niet mooi vindt en wel en niet wilt gaan doen met je website.
Bekijk de websites ook met een ‘helicopter view’. Dus een beetje van een afstand – zodat je een overzicht krijgt. En stel je de volgende vragen: Waarom vind ik dit mooi / of juist niet mooi. Welke menu tabjes gebruikt deze website. Hiermee zie je hoe een website is opgebouwd. Zoals de ‘Home’ pagina, een ‘Over’ pagina, een ‘Contact’ pagina, een ‘Product/Diensten’ pagina. Misschien ‘Referenties’ of een ‘Portfolio’. Belangrijk hierbij ook weer: schrijf het op en ook wat jij zou willen / of juist niet. Het gaat er niet om dat jij je website ook zo moet maken, maar dat je meer gevoel en ideeën krijgt wat mogelijk is.
Functionaliteiten
Met het bovenstaande krijg je ook een beter idee hoe andere websites in elkaar zitten en wat er voor jou wel en niet zal gaan werken. Wat heel belangrijk is om te beseffen: het feit dát je een website hebt, wil nog niet zeggen dat de site gaat zorgen voor bezoekers/klanten. Daarvoor zul je regelmatig tijd en aandacht aan je site moeten gaan geven (en de verbinding met social media kanalen). Je site levend houden.
Hiervoor kan je functionaliteiten in je website bouwen die daarvoor gemaakt zijn. Zoals een ‘Blog’ of ‘Nieuwsberichten’ pagina. Als je nu al weet dat je dit graag doet, neem het mee in je idee voor je website. Zie je daar heel erg tegenop dan kan dit natuurlijk ook in een tweede stap ingebouwd worden. Nadat je je website in de lucht hebt en jij toe bent aan de volgende stap. Doe vooral alles in het tempo dat jij prettig vindt, zodat bij het daadwerkelijke ‘bouwen’ van de website, zaken duidelijk zijn voor alle de betrokken partijen.
Maak je website op papier
Om voor jezelf echt een duidelijk beeld te krijgen hoe je je website wilt, is het een heel goed idee – als je niet zo digitaal bent ingesteld – je site op papier te maken. Iedere pagina op papier is een pagina van je website. Je kan op het papier aangeven wat je op deze pagina wilt zetten en de pagina’s zelf in de goede volgorde leggen, zodat je een compleet overzicht krijgt van je website. Gebruik bijvoorbeeld Post-its in verschillende kleuren. Iedere kleur stelt een ander onderdeeltje voor: tekst – beeld – quote – slider etc. En heel belangrijk: alles is nog globaal. Het gaat om de indeling van de pagina’s De echte teksten en beelden kunnen ook pas later ingevuld worden. Dit is een manier om de opzet van je website te bekijken.

Een solide basis
Op deze manier krijg je een goed beeld van je site en geef je al een heel belangrijk stuk van je website vorm, zodat je daarna de onderdelen kan gaan invullen. Hiermee creeer je een kapstok, waaraan je straks de inhoud van je website ophangt. Met deze stappen:
- een mood board maken
- omschrijven wie je klanten zijn
- andere websites bekijken
- eigen website heel grof opzetten
heb je een goede en solide basis gelegd om je website in te vullen met teksten en beelden.
Veel plezier!